Professzionális csapatépítés a Balatonon

Egy könyvelő cégnél dolgozom, ahol nagyon kell figyelnünk a kiadásainkra, ezért is lepte meg a számvitel csapatot, amikor a főnök bejelentette, hogy egy hétvégére elutazunk a Balatonra csapatot építeni. A vállalatok számára a csapatépítő program igencsak költséges mulatság, ugyanis adófizetés-köteles, nem kis mértékben. Attól függően, hogy milyen természetű a csapatépítés, lehet ad egyes könyvelési tétel adómentes, de akár 40%-os áfás is.

Vegyük például a mi csapatépítőnket! A programot a BalatonPRO rendezvényszervező cég bonyolította le nekünk, maga a hétvége azonban több számlából, több tételből állt. Csapatépítő program lehet oktató tevékenység és lehet szórakozás is. A típusától függően történik az adóztatás is, az oktató program és a hozzá kapcsolódó költségek adómentesek, míg a vendéglátás, a szórakoztató programok adókötelesek.

A számvitel csapat útiköltsége és szállás költsége a Balatonra a hatályos adózási szabályok értelmében adómentes tétel volt. A szállásunkat egy vitorlás hajó fedélközébe foglaltuk, mely hajón oktatási tevékenység is zajlott. A főnökünk nagyon leleményes könyvelő, ugyanakkor praktikusan is gondolkodik, így az oktatás helyszínének a vitorlás hajót választotta, melyen szigorúan tényleg csak az új adótörvényekről tanultunk 4 órában, bérelt eszközök és egy szakmabeli oktató segítségével, így a vitorlás hajó teljes költsége adómentesnek számított.

Az oktatás után lehetőségünk nyílt a szórakozásra is, mely viszont már adóköteles tétel, az étkezéssel egyetemben. A csapatépítő hétvégénk számláján az alábbi fejléc volt olvasható: Professzionális csapatépítés a Balatonon – balatonpro.hu, alatta pedig tételes felsorolás. A BalatonPRO nagyon rugalmasan kezelte az igényeinket, minden könyvelési tétel el volt különítve, így tényleg csak azért kellett adót fizetni, ami a szórakozás volt. A fejtágítás mellett lehetőségünk adódott kipróbálni a vitorlás hajó vezetését, mely az egész délutánunkat igénybe vette, kaptunk magunk mellé egy hajós kapitányt, aki megmutatta a fogásokat és bevont minket is a vitorla bontásába, forgatásába. Amikor elfáradtunk, lehorgonyoztunk a Balaton közepén és úszkálhattunk, csobbanhattunk a vízben. A program ideje alatt korlátlan italfogyasztás állt rendelkezésünkre, mely a hétvége során a legmagasabb adókulccsal számolandó tételnek minősült. Amikor kikötöttünk a parton, a közeli luxus szálloda wellness részlegébe kaptunk bejárást, ahol megpihenhettünk az intenzív nap után. Este a szálloda éttermében fogyasztottuk el a vacsoránkat, majd elfoglaltuk szállásunk a hajó kabinjaiban.

Másnap a BalatonPRO kibérelte számunkra a szálloda konferenciatermét, ahol egy újabb 4 órás interaktív előadást hallgathattunk meg adózás témában. A hét végére úgy érezte a csapat, hogy noha pihentünk is, de ez a hétvége inkább fejtágításról szólt, mint a csapat összekovácsolódásáról, jó közérzetéről. Javasoltuk a főnökünknek, hogy legközelebb ne csak az adózási szempontokat tartsa szem előtt, hanem fektessen több hangsúlyt a szórakozásra. Egy csapatépítő lényege pont az kéne, hogy legyen, hogy a kollégák a munkahelyen kívül, oldott hangulatban erősítsék szociális hálójukat, ezzel pedig ösztönözve vannak a hatékonyabb, jobb munkavégzésre az irodába visszatérésüket követően.