Egy napelem rendszer a pénzügyeinknek is jót tesz, nem csak a Földnek

Kisgyerek koromban sosem tudtam elképzelni, hogy a szüleim hogyan tudnak annyi mindent észben tartani és elintézni. Különösen azt nem értettem, hogy apa miért szentelt minimum 5 nagy mappát arra, hogy az összes a család pénzügyeivel kapcsolatos fontos papírt egy helyre gyűjtse össze. Egyáltalán honnan jön ez a rengeteg papír? Miért van szükség még a 4-5 évvel ezelőtti gáz, vagy villanyszámlákra, hogy azt kincsként tároljuk egy mappában? Ezek a régebbi számlák manapság természetesen már online is elérhetőek, de akkor még csak így tudtuk őket eltárolni.

Már gyerekként is foglalkoztatott, hogy mi alapján döntik el a szüleim, hogy mi az, amit megengedhetünk magunknak, és mi az, amit nem. Persze ezt egészen addig nem értettem meg, amíg el nem kezdtem dolgozni és a saját életemet alakítani. Egy lakásvásárlás, vagy befektetés, esetleg egy felvett kölcsön évekre, vagy akár évtizedekre megváltoztathatja a pénzügyeinket. Nagyon sok ember még felnőtt fejjel sem képes belátni, hogy túl sok a fölösleges kiadása, amit ha csökkenthetne, sokkal, de sokkal magasabb színvonalú életet folytathatna.

Mint azt már említettem, apa is félretett minden egyes számlát, amit valaha is kaptunk. Ezt a szokását még akkor is kissé túlzásnak találtam, amikor már magam láttam el magam, és magamnak kellett gondoskodnom a pénzügyeimről is. Nem olyan régen azonban részt vettem egy olyan beszélgetésben, ami segített nekem kicsit jobban megérteni apám metódusának a hasznát. Az egyik barátom, Gergő, aki asztalos, saját műhelyet vezet. A műhelye gyakorlatilag a lakóházában van, az épület egyik nagyobbacska, félreesőbb szobáját alakította ki erre a célra. Vele beszélgettem, amikor leesett, hogy miért olyan fontosak a már befizetett számlák is. Ő ugyanis azt mondta, hogy a közeljövőben szeretne befektetni egy saját napelem rendszerbe. A napelem rendszerrel pedig nem csak a lakórészben található elektromos készülékeket tudná működtetni, hanem a rengeteg gépet is, amivel a műhelyben napi szinten dolgozik.

Hogyan függ össze egy napelem rendszer a számlákkal?

És hogy miként kapcsolódnak ehhez a számlák? Hát úgy, hogy velük sokkal egyszerűbb kiszámolni, hogy mekkora napelem rendszerre lesz szüksége az illetőnek, és hogy ezért mennyit kell majd fizetnie. Itt van példának egy 10 kw-os napelem rendszer ár: bruttó 3.300.000 forinttól már egy akkora rendszert lehetne kiépíteni, amivel Gergő vígan el tudná látni az egész épületét árammal, sőt, még az is lehet, hogy némi pluszt is termelne vele. Ahhoz, hogy eljusson addig, hogy tudja, hogy 10 kw-os napelem rendszerre lenne szüksége, először össze kellett vetnie az elmúlt hónapok és évek energiafogyasztását. Ehhez pedig még azt is hozzá kellett adnia, hogy a jövőben az elavult munkagépeit, hűtőjét, elektromos sütőjét lecserélheti, vagy talán még légkondit is felszereltet, amik azért eléggé megdobnák a fogyasztását. Jobb tehát nagyobbra méretezni a napelem rendszert a reális fogyasztásánál.

10 kw-os napelem rendszer ár

Mit takar egy 10 kw-os napelem rendszer ár?

A Gergővel való beszélgetés után engem is elkezdett furdalni a kíváncsiság a napelemekkel kapcsolatban. Utána is néztem hát, hogy mit tartalmaz pontosan egy 10 kw-os napelem rendszer ára. A kérdésemre a választ a napelemrendszer.info weboldalról kaphattam meg. A rendszer ára tartalmazza a munkadíjat, a napelem modulokat, az invertert, kábeleket és a tartószerkezetet, szükség esetén pedig a napelem optimalizátort is. Mint megláttam, többféle variáció is létezik, tehát az árak sem mindig egyeznek meg minden 10 kw teljesítményű rendszer esetében. Ez azért van, mert minden háztartás különbözik, teljesen egyedi áramszükséglettel, amit a házban lakók száma, a benne található elektromos fogyasztók száma, valamint az épület korszerűsége is befolyásol. Nem véletlen, hogy a magukra valamit is adó napelem rendszer kivitelezők ingyenes helyszíni felmérést is biztosítanak ügyfeleik számára. (Igen, ezt is a napelemrendszer.inforól tudtam meg.) De mi történik egy ilyen felmérés alkalmával?

A szakemberek megnézik, hogy milyen a ház tetőszerkezete és a tető dőlésszöge – azaz, hogy el fogja-e bírni a tető a rendszer súlyát, és megfelelő szögben áll-e ahhoz, hogy elégséges mennyiségű napfény érje. Ezeken felül még azt is megvizsgálják, hogy milyen tájolású az épület, és hogy a ház környezetében megtalálhatóak-e olyan árnyékoló tényezők, ami miatt a rendszer kevésbé hatékonyan működne. Nem szeretnénk ugyanis, ha a kertben növekedő fa lombozata pár éven belül úgy beárnyékolná a napelem paneleket, hogy a rendszerünk fele annyi energiát tudna megtermelni, mint amire eredendően hivatott volt. Ha a kivitelező még a felmérés elvégzése előtt adna pontos árajánlatot, akkor ott már sejthetjük, hogy valami sántít, ugyanis az épület ismerete nélkül honnan tudhatná, hogy mekkora rendszerre és milyen inverterre lesz szüksége az ügyfélnek?

Viszlát villanyszámla!

Van ám másféle kapcsolat is a napelem rendszerek és a számlák között. Egészen pontosan a villanyszámlára van hatással a rendszer. Mint azt tudhatjuk, a napelemek villamos áramot termelnek nekünk, hogy konkrétak legyünk, egyenáramot. Ezt az inverter alakítja át az elektromos eszközök által is hasznosítható váltakozó árammá. Ha a napelemek megtermelik nekünk a szükséges áramot, akkor nekünk nem kell azt a központi szolgáltatótól megvenni. Tehát búcsút inthetünk a kedves villanyszámláknak. A legtöbb esetben legalábbis. Előfordulhatnak olyan borús napok, amikor a rendszerünk nem tud elegendő áramot termelni. Ilyenkor pedig nincs más választásunk, mint az áramszolgáltatótól vásárolni, hiszen nem akarunk akár napokra áram nélkül maradni. Ezt a fajta napelem rendszert hívják hálózatba visszatápláló rendszernek. Ez fordítva is működik, azaz, ha több áramot termel meg nekünk a rendszer, mint amit felhasználunk, azt nem túl magas áron ugyan, de eladhatjuk a szolgáltatónak. Az elszámolást ilyen esetekben az ad-vesz mérőóra könnyíti meg.

Gergő is pontosan ezért választotta a 10 kw-os rendszert. Szeretné, ha a fogyasztása után fizetendő összeg az év végére 0-ra jönne ki. Egy ekkora rendszerrel ez bőven lehetséges. Sőt, mi több, még azon is gondolkodik, hogy a család átáll az elektromos fűtésre is. Ezt a fűtésrendszert pedig szintén a napelem rendszer által szeretné működtetni. Én ezt fantasztikusan jó ötletnek találom. Egészen jó marketing lenne neki, ha úgy hirdetné magát, mint az öko-asztalos, aki csakis tiszta energiát használ a munkája során. Biztos vagyok benne, hogy az embereknek nagyon tetszene ez a fajta szolgáltatás. Különösen népszerű lehetne a környezettudatos fiatalok körében például.

Léteznek egyébként különböző állami támogatások is, amelyek a megújuló energiafelhasználást szorgalmazzák, amelyekről szintén a napelemrendszer.info oldalon olvashattam. Hihetetlen, de minden, amit a napelemekről tudni kell, az itt megtalálható! Mondtam is Gergőnek, hogy lehet, hogy mielőtt belevág a nagy befektetésbe, azelőtt jobb, ha ő is végigböngészi ezt a weblapot. A hozzá kapcsolódó kivitelező ugyanis a leírt vélemények alapján megbízhatóan és lelkiismeretesen dolgozik. Sőt, még arra is veszi a fáradtságot, hogy informatív tartalmakat osszon meg a napelemekről.

Drága jó édesapám ugyan biztos nem napelem rendszer telepítésben gondolkodott, amikor félretette azt a sok áramszámlát, de most már egyre jobban becsülöm a gondosságát. Gergő által inspirálódva, ha az anyagi helyzetem engedi, idővel én is szeretnék napelem rendszert. Úgyhogy apához hasonlóan ideje nekem is elkezdeni a számlák gyűjtögetését.