Az energetikai tanúsítvánnyal nem okoz meglepetést az új lakás

Mindenki szeretné a legjobb pénzügyi döntéseket hozni, mindenki arra vágyik, hogy a befektetései tényleg jók legyenek, és minden, amit vásárol, beváltsa a hozzá fűzött reményeket.

Én eddig nem nagyon voltam otthon a lakásvásárlásban, és most sem mondanám magamat igazi szakértőnek, de megtudtam a https://www.e-tanusitas.eu/ oldalról, hogy eggyel kevesebb rizikóval kell számolni, amikor lakást veszünk.

Az energetikai tanúsítvány egy plusz biztonságot nyújt mindenkinek. Ez a tanúsítvány ugyanis arra szolgál, hogy megmutatja, energiafelhasználás szempontjából mennyire kedvező a lakás.

12 kategóriába sorolja a lakásokat az energiafelhasználásuk szerint. A legjobbak AA++ besorolást, a legrosszabbak pedig JJ besorolást kapnak.

Ezt mind az https://www.e-tanusitas.eu/ oldalról tudom. Itt néztem ugyanis utána annak, hogy hogyan lehet ilyen tanúsítványt csináltatni. Szerettem volna ugyanis venni egy lakást, de sokat hallottam már arról, hogy télen derül ki, hogy nem jó a fűtés, hogy rosszul szigetelnek a falak, szelelnek az ablakok. Nem szerettem volna egy rossz befektetésbe belefutni, hiszen éppen álmaim lakását keresem, nem pedig egy lakást, amit hamar el fogok adni a kedvezőtlen energiafelhasználás és a rengeteg szükséges felújítás miatt.

Ezért megnyugodtam, mikor az https://www.e-tanusitas.eu/ oldalon megnéztem, hogy mi a menete ennek a tanúsításnak, hogy egy ilyen tanúsítvány valóban segít abban, hogy ne csak találgatni tudjunk a megvásárolni kívánt ingatlan energetikai állapotáról.

Szerintem nagyon fontos, hogy milyen állapotban van az ingatlan. Sokan ilyenkor nem néznek a dolgok mélyére, nem kezdenek el az ilyesmiken gondolkozni. Pedig egy lakást nem csak megvenni kell, hanem fenn is kell tartani. Ezért érdemes alaposabban utánajárni, milyen anyagokból készült, milyen a fűtés, a vízmelegítő rendszer, milyenek a nyílászárók.

Sokat jelent ezeknek a minősége, és ezek mind beleszámítanak az értékelésbe, amikor az energetikai tanúsítvány kiállításáról van szó.

Vevői oldalról tehát nagyon jó dolog ez az energetikai tanúsítvány. De mi a helyzet eladói oldalon?

Szerintem, eladóként is jó dolog. Hiszen ha a kezünkben van a tanúsítvány, akkor tudjuk, ebből a szempontból mennyire értékes az eladni kívánt ingatlanunk, segít az árazásban is, illetve sokkal könnyebben tudunk megválaszolni esetleges vevői kérdéseket.

Hogyan lehet energetikai tanúsítványt csináltatni?

Én minden ezzel kapcsolatos kérdésemre választ kaptam a mar említett oldalon. Ez a cég ugyanis értékbecsléssel és energetikai tanúsítványok kiállításával is foglalkozik, ezért igazi szakértői a témának.

Részletesen leírják, mire is jó ez a tanúsítvány és mik az igénylés lépései.

Egyébként itt kint vannak az árak is, így mindenki azonnal meg tudja nézni, hogy mennyibe fog kerülni kiállítani ezt a papírt.

Az energetikai tanúsítvány egyébként 10 évig is jó, nem kell mindig újat készíttetni. Adás-vételkor van jelentősége, de vannak olyan, korszerűsítésre irányuló pályázatok is, ahol szokták kérni.

Ennél a cégnél egyébként ha azt kérjük, akár már 12 órán belül elkészítik a tanúsítványt, amit az eladáskor ügyvéd jelenlétében át kell adni az új tulajdonosnak.

Sokan nem gondolják, hogy ez a tanúsítvány egy jó dolog, pedig nagyon hasznos, hiszen eladóként megtudhatjuk, hogy mennyit ér az ingatlanunk energetikai szempontból, vevőként pedig megtudjuk, mit kapunk a pénzünkért. Ez inkább egy iránymutatás, segít abban, hogy megtudjuk, mire kell még költeni, miután megvettük a lakást.

Akinek pedig bármi kérdése van még a témával kapcsolatban, az látogasson el a https://www.e-tanusitas.eu/ oldalra, ahol én minden kérdésemre megtaláltam a választ.