A pénzt tekintve a napelem rendszer a legjobb megoldás

Az egyik kollégám imád mókázni. A saját nehézségeivel gyakran poénkodik, így dolgozza fel őket. Mindannyian ismerjük a kamu e-maileket, amik jó esetben a spambe mennek, ugye? Ennek mintájára írt nekünk egy litániát, hasonló nyelvezettel és tartalommal, ahogyan ezek a levelek szoktak megszületni (szerencse, hogy nem a főnökkel közös beszélgetésbe küldte be):

“Üdv,

Sajnálom ezt a hirtelen érintkezést. A címét egy online címtárból kaptam, és személyesen keresem fel Önt, mert komolyan szükségem van segítségére. 26 éves férfi vagyok, a szüleim egyetlen fia, a szeretett apám nemrég ment el messzi országba, bár anyám ápolási költségeit fedezni alig tudom, így szinte soha nem nézem őt.

Apám hosszú évekig dolgozott egy olajfúró cégnél, és utazás előtt (5 500 000,00 eurót) letétbe helyezett a nevemmel a bankjában, és szeretném, ha segítenétek átutalni ezt a pénzt az Ön országában lévő bankszámlájára, és segítenétek jövök az országába, hogy továbbtanuljak. Ez azért van, mert szüleimre nem tudok számítani és a gonosz nagybátyám az életemre tör, és behajtani tőlem az örökségemet, mert nincs, aki megvédjen engem és a főnököm fizetésem nem emeli, ez fájdalom nekem.

Jelentettem nagybátyámat a helyi rendőrségnek itt, hazámban, de nem történt semmi.

E levelet egy helyi szállodából írom, ahol jelenleg a biztonságom miatt bujkálok. Hajlandó vagyok felajánlani a pénz 20 -át az átutalás utáni segítségért. Kérlek, sürgősen válaszolj nekem, hogy további részleteket küldhessek…

Üdvözlettel
X Y.”

Bár a lelki dolgokban nem vagyok a legjobb, de igyekszem jó tanácsokkal szolgálni – tudom, hogy a kollégám most újítja fel a családi házát, és érdeklődött nálam a hosszú távon megtérülő megoldások és a napelem után, mert tudja, hogy nekünk az van. Nem akartam hosszasan magyarázni neki, vagy bármire is rábeszélni, hiszen tény, hogy a napelembe előzetesen igenis fektetni kell pénzt (ami majd hosszú távon térül meg), inkább átküldtem neki a napelemesrendszerek.info weboldalt, ahol szerintem nagyon sok hasznos részlet található meg azzal kapcsolatban, hogyan érdemes nekikezdeni a napelem rendszer kiépítésének, milyen egyéni jellemzőkön múlik az, mennyire vagyunk alkalmasak a telepítésre (mármint az otthonunk egyéni jellemzői döntik el, nem a sajátunk…). A “napelem fűtés” is lehetséges természetesen, de nem abban az értelemben, mint sokan gondolják. Ezt is részletezik a weboldalon. A napelem fűtés azonban csak egy másodlagos topik volt kollégámnak, mert ő elsősorban az árak alakulásának megismerésében volt érdekelt.

Vegyünk példának egy 10 kW-os napelemes rendszert.

Azt, hogy mennyibe kerül egy napelem rendszer kiépítése, számtalan tényező tudja befolyásolni, így a pontos ár kalkulálása csak és kizárólag azután tud megtörténni, hogy a kivitelezők megvannak a helyszíni felméréssel – mindaddig csupán körülbelüli, becsült árakkal lehetséges a költségek tervezése.

Éppen ezért mondható nagyon fontosnak, hogy lehetőség szerint már a folyamat legelején nézzék meg a házat a szakértők, mert néha sajnos előfordul, hogy valami olyan tényező áll fel az épület környezetével kapcsolatosan, hogy az ingatlan tulajdonképpen alkalmatlanná válik a napelemes rendszer felszerelésére.

napelem fűtés

Ahogy a weboldalon olvashatjuk, egy épület alkalmasságát számos tényező befolyásolhatja, az alábbiakban a teljesség igénye nélkül leírok néhányat. Ilyen például a tetőszerkezet. Alapvető fontosságú az, hogy a tető szerkezete alkalmas legyen arra, hogy elbírja a napelemek súlyát, hiszen anélkül komoly problémába ütköznénk. Emellett az sem elhanyagolható tényező, hogy kellően nagy felülettel rendelkezzen, azaz ténylegesen telepíthető legyen rá a komplett rendszer. Az oldal által másodikként említett fontos részlet a tető dőlésszöge. A szakemberek szerint a 25 és 45 fok közötti a legmegfelelőbb, ugyanis a dőlésszög is hatással lehet a napelemes rendszer hatékonyságára (ugyanakkor itt szeretném megemlíteni, hogy érdemes elolvasni a lapos tetők és a napelemek kapcsolatáról szóló cikket a weboldalon, érdekes részletekkel gazdagítja ezt a témát). A harmadik lényeges jellemző az adott épület tájolása. Nem nehéz kitalálni, hogy a déli (délkelet, délnyugat) tájolás a legideálisabb mindahhoz, hogy a napelem rendszert kellő napfény érje. Ugyanakkor itt jönnek képbe a lehetséges árnyékoló hatású környezeti tényezők. Legyen szó egy szomszédos épületről, fáról vagy kéményről, de akár arról is, milyen hozzáépítések várhatóak, kalkulálhatók az adott területre a jövőben – hiszen napelemes rendszerrel hosszú évtizedekre tervezünk, így érdemes mindenre felkészülni. No de ígértem az árakat… Jelen árak szerint egy általános helyzetet nézve a honlap szerint a becsült intervallum 3 millió 400 ezer és 4 millió Ft közé tehető körülbelül. Azonban pontos összeget az egyéni adottságoktól függően a megyei kivitelező fog tudni mondani az alapos felmérés után, mint ahogyan arról már korábban is szó volt. Ha kitöltjük az oldalon található kapcsolatfelvételi űrlapot, akkor egy lépéssel már közelebb is kerültünk ahhoz, hogy újdonsült napelem rendszer tulajdonosok legyünk.